Hampton by Hilton Balice

Projekt dotyczy budowy budynku hotelowego Hampton by Hilton wraz z niezbędną infrastrukturą techniczną w podkrakowskich Balicach. 

Bryła budynku to prostopadłościan, który wizualnie został podzielony na kondygnację parteru oraz część mieszkalną. Efekt ten uzyskano dzięki rozgraniczeniu kolorystyki elewacji oraz poprzez daszek okalający, zlokalizowany na fragmencie budynku. Na dachu zaprojektowano żaluzje,  stanowiące barierę wizualną i akustyczną dla urządzeń zlokalizowanych na dachu.

Zastosowana kolorystyka, zgodna z wytycznymi z miejscowego planu, to odcienie szarości oraz bieli. Kondygnacja parteru utrzymana została w całości w szarej kolorystyce. Wyższe kondygnację to połączenie bieli i szarości, które tworzą dynamiczną kombinację kolorystyczną.

W obiekcie przewidzianych jest sześć kondygnacji, w tym jedna podziemna. Powierzchnia całkowita budynku wyniesie ok 7 800 mkw, ze 173 pokojami i częścią gastronomiczną. Do dyspozycji gości oddanych zostanie 30 miejsc parkingowych. Budynek został zaprojektowany bez barier architektonicznych.

Podgląd na żywo

Klient

Vanezza Sp. z o.o.

Powierzchnia całkowita

7 750 mkw

Rodzaj projektu

budynek hotelowy

Powierzchnia użytkowa

7 108 mkw

Miejsce

ul. Medweckiego, Balice

Okres realizacji

2020 - 2021

Architekt

SUSUŁ & STRAMA ARCHITEKCI

Kubatura

29 431 m3

Zakres prac

generalne wykonawstwo, wykonanie pod klucz

Lokalizacja